Anja HagaAnja Haga

U bent hier:
Opleidingscentrum
Mensen
Interviews
Anja Haga

Interview met Anja Haga

Wie: Anja Haga (34), getrouwd
Woonplaats: Leeuwarden
Rol in de ChristenUnie: Statenlid provincie Friesland en bestuurslid van de bestuurdersvereniging

Waarom heb je de Mediatraining gevolgd?
“Als politicus moet je inhoudelijk je werk goed doen, maar wanneer dit niet buiten de raads- of Statenzaal komt is het jammer. Je hebt de media nodig om je boodschap de wereld in te krijgen. Omgaan met media was nieuw voor me, dus ik wilde graag tips welke wegen er zijn, en hoe ik de media op de beste manier kan ‘gebruiken’.”

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd?
“Zelf proactief zijn in het benaderen en gebruiken van media. Niet te voorzichtig en afwachtend zijn. Voor een deel heb je berichtgeving in de media zelf in de hand.”

Welke eyeopeners, nieuwe inzichten heb je gekregen?
“Dat een goede relatie met journalisten belangrijk is. Wanneer je elkaar kent, is het veel gemakkelijker om onderwerpen in het nieuws te krijgen, en heb je ook meer kans dat je onderwerp op de juiste manier in het nieuws komt.”

Kun je aangeven wat je er in je dagelijkse werk als Statenlid mee kunt?
“Door de mediatraining ken ik nu de verschillende wegen die er zijn om media in te zetten, en stap ik er makkelijker op af. Wanneer ik bijvoorbeeld een bepaald punt graag in de krant wil hebben, stuur ik de journalisten van tevoren een persbericht, en spreek ik even met ze voor de vergadering. Ik merk dat dit werkt. Journalisten sms’en, bellen en twitteren bijvoorbeeld ook uit zichzelf steeds vaker. Het is dus een wisselwerking.”

Staan er nog cursussen op je verlanglijst?
“Ja, ik wil nog graag een debattraining doen.”